Apartament la ultimul etaj. Avantaj sau dezavantaj?

Eh, noi îți spunem de la bun început că am tras concluzia că e bine să locuieșți la ultimul etaj, ca să nu fie discuții. Poate am fost și subiectivi fiindcă unii dintre noi locuim la ultimul etaj. Dar poate tocmai asta ne dă dreptul să spunem că e avantajos. Un apartament la ultimul etaj are o mulțime de avantaje în pofida prejudecăților negative sau a miturilor pe care le au potențialii clienți.

Este adevărat că apartamentele în blocuri vechi, uneori, au probleme legate de izolația acoperișului și pot face zile fripte locatarilor. Doar că în blocurile noi, datorită materialelor moderne de izolare cu garanții de peste 10-15 ani, aceste griji nu mai sunt justificate. Chiar și blocurile vechi au primit acest “upgrade” iar incidentele sunt mai mult o excepție decât o regulă.

Chiar dacă apartamentul se află într-un bloc vechi care nu a fost reabilitat, aceste izolari le poți face chiar tu, iar banii investiți se vor amortiza prin costuri scăzute la încălzire pe timp de iarnă, sau la folosirea redusă a aerului condiționat pe timp de vara și evident prin lipsa infiltrării apei prin acoperiș, care te poate duce la reparații și pagube mult mai costisitoare.

Haideți să vedem concret avantajele pe care le-am văzut noi locuind la ultimul etaj.

Apartament la ultimul etaj:
Preț mai mic
Mai multă liniște
Nu vei fi inundat
Locuința mai luminoasă
Praf? Țânțari? Adio
Priveliștea unui apartament la ultimul etaj
De ce sunt apartamentele premium la ultimul etaj?
Mai e cazul de o concluzie?

Apartament la ultimul etaj: preț mai mic

Apartamentele la ultimul etaj pot avea un preț cu până la 20% mai mic decât media pieței. Poate nu chiar la catalog, dar dezvoltatorii se pot arăta dornici să negocieze prețul. Mai ales atunci când în întreg complexul pot rămâne de vânzare doar cele de la ultimul etaj. Iar pentru a închide cât mai repede tranzacția și pentru a face predarea către asociația de locatari, dezvoltatorul va lăsa la preț. Din nou, vorbim din experiență. 

Evident nu va fi cazul penthouse-urilor sau a apartamentelor premium cu terase uriașe. Acestea vor avea același preț piperat din cauza celorlalte beneficii de care nu te bucuri în cazul unui apartament normal.

Numai cu acest gând în minte, și te poți gândi data viitoare la un apartament la ultimul etaj. Cu diferența de bani, poți mobila sau poți alege unul mai mare din start, pe care să încerci să îl negociezi în limita bugetului tău.

Mai multă liniște

Mai multă liniște din diferite puncte de vedere. În primul rând lipsa vecinilor de-asupra te ferește de tropăituri, obiecte scăpate în miez de noapte sau discuții aprinse. De asemenea etajul tău nu va fi tranzitat decât de vecinii de palier și astfel nu vei fi nevoit să auzi cum se urcă și coboară pe scări. 

Însă adevăratul avantaj vine din diminuarea sau lipsa completă a zgomotului de afară. La un bloc cu 14-16 etaje, cu greu vei auzi zarvă din curtea blocului, traficul sau orice alt zgomot de la nivelul parterului.

Nu vei fi inundat

Da, știu deja te gândești cum să nu fii inundat când ești cel mai expus interperiilor.

Adevărul este că sunt mai multe șanse să fii inundat de către un vecin, prin defecțiuni apărute la instalația lui, sau prin neglijență folosirii instalației de apă, decât de o ploaie. Așa cum spunem la început, blocurile noi respectă cu totul alte norme ale calității izolării.

În plus, ultimul etaj, de cele mai multe ori înseamnă doar “ultimul etaj locuit”. Asta datorită etajului tehnic, care poate acoperi în întregime sau parțial apartamentul în care locuieșți. Cele mai multe blocuri noi au acest etaj tehnic care adăpostește dotările tehnologice ale blocului: centrale termice, electrice, servere de telecomunicații, etc.

Locuința mai luminoasă

Când stai la ultimul etaj, nu ai nici grijă faptului că cineva se uită la ține în casă, nici că vei fi umbrit de alte blocuri sau copaci. Poți renunta complet la jaluzele, și să te bucuri de toată lumina soarelui pe tot parcursul zilei.

De asemenea te poți bucură de balcon că de o adevărată terasă, să te bucuri de toată intimitatea care îți poate lipsi la alte etaje sau chiar la parter.

Praf? Țânțari? Adio

Știi glumele cu ursul care nu urcă mai sus de 2000m? O să zici că și noi glumim, dar adevărul este că mult mai puține insecte ajung până la ultimele etaje ale blocurilor noi care ajung și la 20 etaje în unele zone. Noi la etajul 14, avem mult mai puțin de furcă cu insectele, asta poate chiar și datorită faptului că se opresc la luminile de la etajele mult inferioare.

De asemenea praful rezultat din trafic sau alte construcții ce au loc, se ridică mult mai greu până la ultimul etaj.

Priveliștea unui apartament la ultimul etaj

Lumina, fără țânțari, fără praf, cu intimitate. Dar nu am zis nimic de priveliște.

Noi am preferat să nu vedem în baia vecinului de la 5 din blocul vecin, sau intrarea în bloc și să auzim fiecare vecin care sună la interfon.

De la ultimul etaj poți beneficia de o priveliște mai bună, aproximativ în orice zona te-ai află. Iar dacă vorbim de apartamente in bloc nou, cu mai mult de 10 etaje, cu siguranță te vei bucură de răsărituri și apusuri de poveste, în fiecare zi. Fie că vezi peste oraș, peste pădure, un lac, sau o zona în construcție, ai libertatea de privi orizontul și a-ți găsi frumusețea acolo unde vrei să privești. Pe când la parter, lângă scară blocului, nu prea vedem ce poți găsi frumos.

De ce sunt apartamentele premium la ultimul etaj?

O întrebare bună. De ce optează dezvoltatorii să creeze apartamente premium, așa zisele penthouse-uri – mult mai mari și mai scumpe la ultimul etaj?

Cei mai bogați dintre proprietari aleg apartamentele premium pe care plătesc sume și de până la 10 ori mai mari decât în cazul unui apartament normal.

De ce nu se află aceste apartamente la parter? De ce în occident prețul locuinței crește o dată cu etajul la care se află, și de asemenea, cele mai scumpe proprietăți se află la ultimul etaj?

De ce în România există mituri și preconcepții legate de locuitul la ultimul etaj și foarte mulți oameni încă fug și exclud din start locuitul la ultimul etaj?

Mai e cazul de o concluzie?

Am spus deja că un apartament la ultimul etaj este mai ieftin, în cazul locuințelor normale, ești mai ferit de inundații, de praf sau insecte. Ai parte de mai multă liniște și mai multă lumina. Poți privi de pe balconul tău peste întregul cartier și te poți simți ca intr-un "mini" penthouse.

Noi recomandăm cu căldură să iei în considerare și apartamentele la ultimul etaj și suntem siguri că ne vei da dreptate, și greu vei mai vedea locuitul altfel, decât la ultimul etaj 🙂

Contactează-ne la:
Tel. 0773 936727
Email: puzzleimobiliare@gmail.com

Gaseste proprietatea perfecta pentru tine.