Cum sa obtii pretul corect pe locuinta ta?

Chiar dacă este o piaţă a cumpărătorilor sau a vânzătorilor, toţi cei care doresc să achiziţioneze o locuinţă vor să nu fie păcăliţi la preţ. Totuşi, cum poţi fi sigur că ai făcut o afacere corectă cu casa pe care te pregăteşti să o iei? Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ţii cont pentru a evalua corect preţul. De aceea ne-am gândit să vă prezentăm cateva dintre ele.

Caută cele mai recent vândute proprietăţi comparabile!
O astfel de proprietate este aceea similară ca suprafaţă, condiţii, amplasare şi facilităţi. O locuinţă similară cu cea pe care vrei să o cumperi poate a fost tranzacţionată de curând şi ai putea să o vezi pentru a compara ofertele. Comparaţia este cea mai bună metodă de a te asigura că ceea ce ai ales este tot ce se poate obţine mai bun la acel preţ. O altă sursă bună de informaţii la zi şi de comparaţii este agentul tău imobiliar care cunoaşte foarte bine piaţa şi ofertele.

Vizitează ofertele comparabile de pe piaţă din acel moment!
Ai posibilitatea de a viziona ofertele similare existente pe piaţă şi de a compara dimensiunile, condiţiile şi facilităţile lor cu cele ale locuinţei la care te-ai hotărât. Apoi poţi compara preţurile pentru a vedea dacă este corect cel care ţi-a fost cerut. Vânzătorii cu capul pe umeri ştiu că trebuie să facă şi ei aceste comparaţii pentru a fi competitivi, astfel că diferenţele nu ar trebui să fie mari.

Vizitează locuinţele comparabile care nu au fost vândute deşi sunt pe piaţă de mult timp!
Dacă oferta la care te-ai oprit are acelaşi preţ cu altele similare care stau de mult timp la vânzare, atunci este posibil ca preţul să fie prea mare. În plus, dacă sunt mai multe astfel de locuinţe la vânzare în acel moment, preţurile ar trebui să fie mai mici pentru că ai de unde alege şi pentru că nu sunt clienţi interesaţi de ele pe piaţă. Aici este loc de negociat şi ai un argument foarte bun să o faci şi să obţii un preţ mai bun.

Ia în considerare condiţiile din piaţă şi tendinţa pe care o au preţurile în ultima perioadă!
Dacă vrei să cumperi o proprietate trebuie să ştii dacă preţurile au crescut sau au scăzut în ultima vreme, trebuie să ştii că într-o piaţă a vânzătorilor proprietăţile sunt supra-estimate, iar într-una a cumpărătorilor ele sunt sub-estimate. Totul depinde de ceea ce se întâmplă în acel moment pe piaţă. Se poate întâmpla ca într-o piaţă a vânzătorilor, preţurile să nu fie exagerate datorită faptului că piaţa nu este aproape de saturaţie. În plus, trebuie să iei în considerare şi tendinţele de pe piaţa bancară, dacă accesezi un credit pentru plata proprietăţii respective, dar şi de pe piaţa locurilor de muncă şi a economiei în general pentru a te asigura că vei avea cu ce plăti ratele şi nu sunt perspective de concediere.

Vrei să cumperi o locuinţă direct de la proprietar?
O astfel de locuinţă trebuie din start să aibă preţul mai mic cu procentul care ar fi trebuit dat brokerului, fapt pe care mulţi vânzători îl omit. O altă problemă potenţială cu astfel de tranzacţii este aceea ca proprietarul respectiv să nu fii avut parte de ajutorul unui agent în stabilirea preţului. În felul acesta este posibil ca locuinţa respectivă să fie mai scumpă decât altele similare aflate la vânzare în acel moment chiar dacă nu sunt motive reale pentru acest lucru.

Care sunt previziunile pentru piaţa locuinţelor din zonă?
Previziunile şi dezvoltarea viitoare a zonei poate avea un efect asupra preţului. Acesta ar putea fi mai mare dacă aici urmează a fi construit un mall, o ieşire spre o autostradă, o şcoală/grădiniţă, un parc, locuri de joacă sau o linie de metrou. În schimb, preţul ar trebui să fie mai mic dacă se preconizează construirea în zonă a unui incinerator pentru deşeuri sau a unui cimitir. Preţul poate creşte şi dacă sunt dezvoltatori care vor să construiască ansambluri rezidenţiale în cartier pentru că asta înseamnă că zona este bună şi că este posibil ca cererea de locuinţe să crească în viitor în cartier, mărind astfel preţul celor existente, sau că va duce la un surplus de locuinţe, micşorând astfel valoarea celor mai vechi.

Află opinia agentului tău imobiliar!
Chiar şi dacă nu analizează informaţiile, brokerul tău imobiliar este foarte posibil să aibă o părere reală asupra preţului datorită experienţei sale.

Ţi se pare corect preţul?
Dacă nu îţi place locuinţa respectivă, cu siguranţă nici preţul nu ţi se pare corect, chiar şi în cazul în care ai negociat o reducere. Însă, atunci când plăteşti o sumă puţin mai mare decât valoarea de piaţă a locuinţei de care te-ai îndrăgostit, în cele din urmă nu-ţi va păsa.

Încearcă marea cu degetul!
Oricând ai posibilitatea de a oferi mai puţin decât ţi se cere doar pentru a vedea reacţia proprietarului. Asta pentru că sunt vânzători care pun preţul cel mai mic la care vor să ajungă, nefiind dispuşi să negocieze, pe când alţii cer un preţ mai mare pentru că se aşteaptă să fie nevoiţi să negocieze sau pentru că vor să vadă dacă există cineva care va oferi acel preţ. Dacă vânzătorul acceptă oferta pe care i-ai făcut-o sau este dispus să mai lase din preţ, acesta este un semn că proprietatea respectivă nu valorează cât s-a cerut pe ea şi că poţi obţine un preţ corect. Pe de altă parte, sunt proprietari care afişează un preţ sub piaţă în speranţa că vor trezi interesul mai multor potenţiali clienţi care vor licita pentru a cumpăra acea locuinţă. Trebuie să ştii că sunt şi vânzători care se simt jigniţi dacă oferi mai puţin decât au cerut şi care apoi nu mai vor să stea de vorbă cu tine.

Stabileste pretul  corect pentru locuinta ta !

O strategie gresita de la bun inceput, se poate termina prin timp pierdut cu costurile aferente. Insa de cele mai multe ori cu o vanzare sub pretul pietei !

Pentru a nu va pierde timpul si pentru a lua cea mai buna decizie, contactați Puzzle Imobiliare.

Contactează-ne la:
Tel. 0773 936727
Email: puzzleimobiliare@gmail.com

Gaseste proprietatea perfecta pentru tine.